Orzechy zmniejszają ryzyko zgonu

21 listopada 2013, 11:04

Z największego przeprowadzonego dotychczas studium wynika, że u osób, które codziennie zjadają garść orzechów dziennie ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny jest w ciągu 30 lat o 20% niższe niż u osób, które w ogóle orzechów nie jedzą. O wynikach badań przeprowadzonych przez ekspertów z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women's Hospital oraz Harvard School of Public Health poinformowano na łamach New England Journal of Medicine.


Księgarnia PWN - Gwiazdka 2024

Szerokość geograficzna wpływa na ciśnienie krwi

19 maja 2016, 11:45

Odległość, w jakiej ludzie mieszkają od równika, może wpływać na ich ciśnienie krwi.


Witamina D pomaga chorym na raka jelita grubego

26 kwietnia 2019, 10:24

Wyniki małego badania klinicznego sugerują, że uzupełnianie chemioterapii wysokimi dawkami witaminy D może przynosić korzyści pacjentom z przerzutuąącym rakiem jelita grubego.


SpaceShipTwo© Virgin Galactic

Tym polecimy w kosmos

24 stycznia 2008, 16:01

Firma Virgin Galactic pokazała gotowy projekt pasażerskiego statku kosmicznego, który rozpocznie komercyjne loty 2010 roku. Wcześniej, jak informowaliśmy, ujawniono też wygląd portu kosmicznego.


Miłość

Zakochani mniej podatni na używki

5 czerwca 2010, 09:05

Stały związek, jak małżeństwo, zmniejsza prawdopodobieństwo wpadnięcia w nałogi. Ale czy podobne działanie prewencyjne mają luźne związki młodzieży dojrzewającej i trochę starszej? Z ostatnich badań wydaje się, że tak.


Bierni palacze częściej mają cukrzycę typu 2.

26 czerwca 2012, 06:05

Wśród dorosłych narażonych na bierne palenie odsetek osób z otyłością i cukrzycą typu 2. jest wyższy niż wśród dorosłych, którzy nie stykają się z dymem papierosowym.


Wirus Ebola© Centers for Disease Control and Prevention

Zbyt krótka kwarantanna?

16 października 2014, 13:32

Profesor Charles Haas z Drexler's College of Engineering kwestionuje zalecany przez CDC 21-dniowy okres kwarantanny dla osób podejrzanych o zarażenie się Ebolą. Jego zdaniem, to zbyt krótko.


Łyżeczka do symulowania oblizywania palców

13 lutego 2017, 14:06

Goûte to łyżeczka, która przez specyficzny kształt i symulację oblizywania palców ma nasilać smak pokarmów o kremowej konsystencji, m.in. jogurtów, musu czekoladowego czy miodu.


Zagadka przemieszczającego się DNA rozwiązana po ponad dekadzie

22 stycznia 2021, 04:32

Ponad dekadę temu genetycy roślin zauważyli coś dziwnego. Badając szczepione rośliny stwierdzili, że w komórkach każdej z nich istnieją sygnały wskazujące, że doszło między nimi do wymiany dużych ilości DNA. Samo w sobie nie jest to niczym dziwnym, nie od dzisiaj wiemy o horyzontalnym transferze genów. Jednak w tym wypadku wydało się, że doszło do transferu całego nietkniętego genomu chloroplastów


Energia z wędrującej fali

3 marca 2009, 13:38

Na początku lat 90. ubiegłego wieku powstała koncepcja reaktora z falą wędrującą (Traveling Wave Reactor - TWR). Teraz grupa naukowców skupiona w firmie Intellectual Ventures zaproponowała pierwszy projekt takiego urządzenia.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy